Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Haber Kıbrıs muhabiri Batuhan Borakan’ın sorularını yanıtladı.
Hükümet içindeki görüş ayrılıkları, erken seçim tartışmaları, 2026’da olası seçim takvimi, anayasa değişikliği ve muhalefetle olası koalisyon senaryolarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arıklı, koalisyon hükümetlerinin doğasına vurgu yaptı. Arıklı, üç partili koalisyonlarda zaman zaman yaşanan görüş ayrılıklarının son derece normal olduğunu belirterek, “Koalisyon demek asgari müştereklerde uzlaşarak yol almak demektir. Üç parti aynı görüşte olsaydı zaten tek parti olurdu” dedi.
Hükümetin bugüne kadar ayakta kalmasında Başbakan Ünal Üstel’in tecrübesinin belirleyici olduğunu ifade eden Arıklı, “Ünal Üstel olmasaydı bu hükümet çoktan bozulurdu” diye konuştu.
“Erken seçim Mayıs’ta olmalı”
2026 yılında genel seçim, yerel seçim ve bir de referandum olduğuna dikkat çeken Arıklı, anayasa değişikliği gerektiren yargı reformu için ayrı bir referandum yapılmasının doğru olacağını söyledi.
Genel seçimlerin ise en geç Mayıs ayının ilk haftasında yapılması gerektiğini ifade Arıklı, Eylül–Ekim aylarında seçime gidilmesinin bütçe süreci ve seçim yasakları nedeniyle ülkeyi kilitleyeceğini kaydetti. Erken seçim çağrılarının geçmişte yanlış anlaşıldığını belirten Arıklı, “O dönem erken seçim yapılsaydı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok farklı sonuçlar alınabilirdi. Bedelini ağır ödedik” dedi. Mevcut hükümetin KKTC tarihinin en uzun ömürlü hükümetlerinden biri olduğunu hatırlatan Arıklı, uzun süreli iktidarın yıpranmayı artırdığını ve muhalefeti güçlendirdiğini ifade etti.
“YDP güç kaybetmiyor, kilit parti konumundayız”
YDP’nin güç kaybediyor mu yönündeki soruyu reddeden Arıklı, “Tam tersine, tüm anketlerde üçüncü hatta kilit parti olarak görülüyoruz. Seçime en hazır parti biziz” dedi. Koalisyon ortağı olmanın getirdiği yıpranmışlığa da değinen Arıklı, tek başına iktidar olunmadığı için bazı icraatların gecikebildiğini, ancak koalisyon hassasiyetlerine saygı duyduklarını vurguladı.
Arıklı: CTP ile koalisyon kapısı açık
Seçim sonrası olası koalisyon senaryolarına da değinen Arıklı, siyasetle kapıların önceden kapatılmaması gerektiğini söyledi. Şartların oluşması halinde Cumhuriyetçi Türk Partisi ile de koalisyon kurulabileceğini belirten Arıklı, temel ayrışmanın dış politika ve Türkiye ile ilişkiler konusunda yaşandığını ifade etti. CTP’nin Türkiye’nin stratejik projelerine karşı sert tutumunun uzun soluklu bir hükümeti zorlaştırdığını savunan Arıklı, “Hükümet olmak başka, iktidar olmak başka. KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için Türkiye ile uyum şart” dedi.
Yerel seçimlerde YDP kendi adaylarıyla
Yerel seçimlere ilişkin de net mesajlar veren Arıklı, geçmişte yapılan ittifakların YDP’ye oy ve temsil kaybı yaşattığını söyledi. Bu nedenle önümüzdeki yerel seçimlerde büyük ölçüde kendi adaylarıyla yarışacaklarını belirten Arıklı, “Kazansak da kaybetsek de YDP muhtarlıktan Cumhurbaşkanlığına kadar kendi adaylarıyla yarışacak” dedi.
“Mecliste TDP ve HP’yi görmek isterim”
Mecliste görmek istediği partiler sorusuna da yanıt veren Arıklı, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Halkın Partisi’nin Meclis’te yer almasının ülke siyasetine denge getireceğini söyledi. Kudret Özersay’ın ülke siyaseti için önemli bir isim olduğunu ifade eden Arıklı, daha uzlaşıcı bir muhalefet dilinin faydalı olacağını dile getirdi. Röportajın sonunda Arıklı, siyasette “keşkelerin” fazla anlamı olmadığını belirterek, “Günün sonunda sandık var. İster Mayıs’ta ister Eylül’de olsun, halkla yüzleşeceğiz” dedi.





