Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor

0
30
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor. 

Güncel konuşmalar kapsamında daha sonra HP milletvekili Tolga Atakan kürsüye çıktı. “Hükümet Duyarsızlığı Perspektifinden Yasama Faaliyetleri” başlıklı konuşma yapan Atakan, Türkiye ile imzalanan protokollere işaret ederek, gerekli yasa çalışmalarının hala Meclis’te olmadığını, hatta bununla ilgili bir takvimin bile ortada olmadığını dile getirdi. 
Atakan, bir önceki hükümet döneminde başlatılan yasa süreçlerinin tamamlanması için de gerekli adımların atılmadığını söyledi, örnekler vererek, bu durumun nedenini sordu. 
Trafik, vatandaşlık, yerel yönetimler gibi konularda ufak çalışmalarla Meclis’e sevk edilebilecek yasa çalışmaları olduğunu söyleyen Atakan, bunların yapılmaması nedeniyle yaşanan kayıpların telafisinin kolay olmayacağını dile getirdi. 
Atakan, hükümete “açın gözünüzü uyandırın canınızı bu ülkenin kaybedecek tek bir dakikası yoktur” dedi. 
ŞAHALİ
Ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, “Gündeme Dair Notlar” ile ilgili güncel konuşma yaptı. 
Şahali, Türkiye’den aktarılan kaynakların kullanımına dair bilgi talep etti.
Spor Dairesi Yönetim Kurulu’nun toplanmadığını, gerekli kararların alınamadığını kaydeden ve bunun ülke sporuna ciddi zarar verdiğini söyleyen Şahali, futbol kulüplerinin faaliyete geçememesi nedeniyle oyuncuların bireysel çözüm arayışına girdiğini kaydetti. 
Elektrik fiyatlarıyla ilgili nizamnamenin uygulanmadığını söyleyen Şahali, bu konuda muhalefete ve Sayıştay’a sorumluluk yüklenmemesi gerektiğini belirtti. 
Hayvancıların sorunlarının çözülmesi için gerekli adımların atılmadığını ifade eden Şahali, devlet ciddiyetiyle konuya yaklaşarak hareket etmek gerektiğini anlattı.
Şahali, devlet bankaları yönetim kurullarına yapılan atamaları da eleştirdi. 
Sanatçılara her zamankinden fazla ihtiyaç duyulan bir dönemde hükümetin bunu görmediğini ve müzisyenleri açlığa terk ettiğini anlatan Şahali, bu durumu eleştirdi.
Ercan Havaalanında oluşan cirodan devletin alacağı payın alınmaması ve ötelenmesi kararını eleştiren Şahali, bunun “yurttaşın 3 kuruş ile hayatını idame ettirme durumunda olduğu bir dönemde” yapıldığına işaret etti. 
Jet raporu konusunun hala çözülmediğini ifade eden Şahali, bu ve benzeri araştırmalarla ilgili sonuçların açıklanması gerektiğini anlattı. 
Bu kadar sıkıntı içindeyken pasaport meselelerinin gündeme getirildiğini anlatan Şahali, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, konuyla ilgili atılan, “Rumları efendisi olarak görenler” ifadelerini içeren mesajları retweetlediğine işaret ederek, bu durumun kabul edilebilir olmadığını belirtti. 
Ercan Havaalanının adının değiştirilmesi konusunda, bu ismin hangi otoritelerce belirlendiğinin belli olduğunu söyleyen Şahali,  bu konunun kiminle istişare edilmesi gerektiğinin de belli olduğunu ifade etti.
OĞUZ
Hükümet adına cevap vermek üzere Maliye Bakanı Dursun Oğuz kürsüye çıktı. Şahali’nin Türkiye’den aktarılan kaynakla ilgili sorusuna yanıt veren Oğuz, gelen kaynağın 226 milyon 528 bininin bütçeye girdiğini anlattı.
Ay sonundaki kaynak açıklarının sadece maaşlarla ilişkilendirilmemesi gerektiğini ifade eden Oğuz, ay sonuna denk geldiği için bu şekilde anlaşıldığını kaydetti. 
Maliye gelirlerinde beklendiği gibi bir gerileme olduğunu, ödemelerin bir kısmının ötelenmek durumunda kaldığını ifade eden Oğuz, Maliye’nin borçlarıyla ilgili bilgi verdi. 
Gelirleri artırmak için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Oğuz, tasarruf yapmak zorunda kalındığını anlattı. 
PCR kapasitesini artırmak için adımların atıldığını ifade eden Oğuz, hızlı kitler için de hizmet alımı yapılacağını belirtti. 
Otellerdeki karantina ve temaslı giderlerinin devam ettiğini anlatan Oğuz, vaka artışının ödenen rakamları da artırdığını söyledi. 
Covid desteklerinin ödenmeye devam ettiğini kaydeden Oğuz, elektrik kurumuna 25 kuruşlarla ilgili ödemenin henüz yapılamadığını dile getirdi. 
Oğuz, hayat pahalılığı kaleminin gerekli yerlere harcanacağını da belirtti. 
Ercan’dan gelen gelirin 3 ayda 3 milyon TL olduğunu ifade eden Oğuz, havaalanıyla ilgili anlaşmalarda mücbir sebep maddesi olduğunu, pandeminin de bu kapsama girdiğini söyledi. 
TOROS
Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fikri Toros, “5+BM Toplantısı Sonrası Kıbrıs Çözüm Süreci” ile ilgili güncel konuşma yaptı. 
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve sonrasında yaşananlara işaret eden Toros, Kıbrıslı Türklerin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ortak sahibi olduğunu söyledi. 
Bu konuda son günlerde zeminsiz bir tartışma başlatıldığını kaydeden Toros, Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıslı Rumların da bu doğrultuda pasaport sahibi olma hakkı olduğunu kaydetti.
Buna sahip olan 90 bin Kıbrıslı Türkü ötekileştirmeye ve küçük düşürmeye yönelik açıklamaları sahiplerine iade ettiğini belirten Toros, kimsenin bu kimliği taşıyarak suç işlemediğini, ya da etik dışı hareket etmediğini belirtti. 
Müzakereler çerçevesinde belirlenen BM parametrelerine işaret eden Toros, müzakere tarihini özetledi. 
Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlükten en çok zarar gören taraf olduğunu belirten Toros, Kıbrıs Türk tarafının toplumdan koparıldığını anlattı. 
Meşru BM zeminini terk etmekle  “kapsamlı çözüm öncesi yürütülen çabalara çomak sokulduğunu” ifade eden Toros, bugüne kadar yürütülen tüm müzakerelerin BM zemininde yürütüldüğünü, böylece eşit muamele görüldüğünü söyledi. 
Kıbrıs Türk tarafının mevcut statükonun devamını ister bir pozisyona düştüğünü anlatan Toros, bunun izole edilmek anlamına geldiğini ve bu durumun bedelinin de büyük olduğunu ifade etti.
Toros, BM Güvenlik Konseyi’nin bu gelişmeler sonrası büyük ihtimalle Kıbrıs Türk tarafının sunduğu önerileri şiddetle reddedeceğini söyledi.
Toros, konuşması sırasında milletvekillerinin kendisine soruduğu soruları da yanıtladı. 
BÜYÜKOĞLU
Ardından Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Hasan Büyükoğlu “Lefke ve Güzelyurt’un Sorunları” ile ilgili güncel konuşma yaptı.
Büyükoğlu, konuşmasına, UBP milletvekili Zorlu Töre’ye başsağlığı dileyerek başladı. Büyükoğlu ayrıca Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın değiştirilmesi gerektiği yönündeki düşüncesini dile getirdi. 
Güzelyurt girişinde bulunan tren istasyonunun birinci etabının tamamlandığını söyleyen Büyükoğlu, projenin tamamlanmasının bölgeye yarar sağlayacağını söyledi. 
Güzelyurt için bir devlet konağına ihtiyaç olduğunu belirten Büyükoğlu, bölgedeki kömür ocaklarının taşınması için gerekli adımların atılmasını istedi. 
Türkiye’den gelen suya işaret den Büyükoğlu, suyun bu bölgelere ne zaman geleceği ve nasıl kullanılacağı konusunda planlama yapılması gerektiğini belirtti. 
Büyükoğlu, Gaziveren sahillerindeki yürüyüş yolları gibi projelerin bürokratik engellerin kaldırılarak desteklenmesini de istedi. 

Sizin İçin Seçtiklerimiz
This Unemployed Family From Adelaide Earns $200,000 A Month!
Reklam

Tatar held an online meeting with members of Turkish Cypriots Abroad Committee
BRTK

Unemployed Girl From Adelaide Uses Bitcoin To Get Rich In No Time
Reklam

Families In Adelaide Saved Thousands On Gas With This
Reklam

Hava Durumu
29° Lefkoşa
31° Girne
24° Mağusa
25° Lefke
27° Guzelyurt

                Daha Fazla Bilgi Icin BRTK                

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz