Özersay: Aşılama konusu ağırdan alınmamalı

0
34
Kudret Özersay

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, azınlık hükümetinin Covid-19 aşısı konusunda halka güven vermesi, başlangıçta yaşanan organizasyon sıkıntılarının tekrarlanmaması, aşılamanın ağırdan alınmaması gerektiğini belirterek, Türkiye ile aşı programının görüşülmesini önerdi.

    Özersay, ‘Türkiye’ye geldikçe bize de aşı gönderilecek’ diye beklemek yerine hazırlanan programın belli olmasını, ona göre talep edilmesini, bu şekilde daha iyi sonuç alınabileceğini vurguladı. Özersay, ciddi bir program ve diyalogla Türkiye’den talep edilmesi halinde Covid-19 aşılarının daha erken ülkemize geleceğine inandığını kaydetti.

   Kudret Özersay, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Hükümetin hatalarından dolayı kapandık”

   Kudret Özersay, azınlık hükümetinin, yerinde ve zamanında kararlar alamaması, Bakanlar Kurulu ile Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi arasında uyum bulunmaması ve her kesimi memnun etme çabası gibi nedenlerden dolayı ülkenin yeniden kapanmak zorunda kaldığını söyledi.

    Hükümetin gerekli önlemleri almadığını ve aldığı tedbirleri de denetlemediğini ifade eden Özersay, bunun yanında mutasyona uğrayan virüsün de ülkeye geldiğini ve vaka sayılarının arttığını vurguladı.

“Bütçenin geçmesini ve salgını yönetmelerini istedik”

   Azınlık hükümeti bütçeyi erken geçirsin ve sorunlara odaklansın diye olumlu davrandıklarını anlatan Özersay, “Salgına daha çok zaman ayırsınlar diye bütçe görüşmelerini bir hafta erken bitirdik. Salgına odaklanmamız gerektiğini söyledik, bu nedenle erken seçimle vakit kaybettirilmemesi istedik” dedi.

“Antijen test kullanılsın”

   Salgınla mücadelede iki başlılık olmaması gerektiğini savunan özersay, “Kararlar geç açıklanmasın ve vakalar ikiye bölünüp açıklanmasın. Test sayısı yukarıya çekilsin. PCR testi yanında antijen testle de desteklensin” diye konuştu.

“Aşı konusunda güven verilmeli”

   Azınlık hükümetinin aşı konusunda da güven vermesi ve test sayısını artırması gerektiğini anlatan Özersay, “Başlangıçta organizasyonda bazı sıkıntılar yaşandı. İhtiyacı olmayanlar aşılandı” dedi.

“AB aşılamada geri kaldı”

 Aşılamanın sadece bizim değil Avrupa Birliği’nin (AB) de sorunu olduğuna işaret eden Özersay, “AB, Birleşik Krallık, ABD ve İsrail’e göre aşılamada geri kaldı. İngiltere, Almanya’dan 5 kat ileride. İsrail yarıdan fazla nüfusunu aşıladı” dedi.

“Türkiye ile aşı programını görüşmek lazım”

   Aşılama oranı arttıkça daha az insanın hastalığa yakalandığı ve hafif atlattığıyla ilgili verilerin olduğuna dikkat çeken Özersay, “Aşılamada işi ağırdan almamalıyız. Türkiye ile aşı programını görüşmek lazım. Türkiye’ye geldikçe bize de aşı gönderilecek diye beklemek yerine hazırlanan program belli olursa ona göre talep edilirse daha iyi sonuç alınır” diye konuştu.

   Özersay, ciddi bir program ve diyalogla Türkiye’den talep edilmesi halinde Covid-19 aşılarının daha erken ülkemize geleceğine inandığını kaydetti.

“Aşılamayla turizm ve eğitim başlayabilir”

   Hızlı bir şekilde ülkenin aşılanması gerektiğine işaret eden Özersay, “Bu aşılama hızla giderse, bu seneyi de kaybederiz. Devletin desteğiyle sektörler ayakta duramaz. Devlet sadece sektörlerin bir iki ay çökmesini engeller. Aşılamayla turizm ve eğitim başlayabilir” ifadelerini kullandı.

“Hemşirelerle ilgili düzenleme yapmaya hazırız”

    Geçmişe göre hemşire ihtiyacının daha çok arttığını aktaran Özersay, “Mevsimlik hemşire alınacak diye partizanlık yapılmasını istemiyoruz. Hemşirelik sınavını geçenler arasında istihdam yapılsın. Yasal engel çıkarsa gerekli düzenlemelerin yapılmasına katkı koymaya hazırız” diye konuştu.

“Borcu olanın elektriği kesilmesin”

  Devletin kasasını, parası olmayan özel sektörden alarak doldurmaması gerektiğinden de bahseden Özersay, “Borcu olan ancak zor durumda olanların elektriğini kesmeyin diye bir ay önce açıklama yaptık. Bırak faiz işlemeyi faiz de uyguladılar” dedi.

“Bizden sonra ödemeler aksadı”

  Hükümette oldukları dönemde işveren ve çalışan desteklerinin düzenli ödendiğini ifade eden Özersay, “Biz hükümetten çekildikten sonra ödemeler düzenli yapılmadı. Hükümette olsaydık ödemeleri yaptırırdık” diye konuştu.

“5 Şubat’ta ödeyemediler bankaları da kapattılar”

  Azınlık hükümetinin ödemelerde 2 ay geciktiğine dikkat çeken Özersay, “5 Şubat’ta ödeyeceklerini söylediler ancak bankaları da kapattılar. Bu insanlar 10 günlük gecikmeyle ayın 15’nde ödenecek. İnsanların mağduriyetlerin artırdılar” dedi.

“Emekli olacaklara yatırım konusunda yardımcı olunmalı”

 Yerel yönetimlerde önemli bir yer tutan muhtarlara da ödeme yapılmadığını anlatan Özersay, emekliliğine birkaç ay kalan ancak işsiz kaldığından dolayı primlerini yatıramayanlarla ilgili de düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz