Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Ali Pilli’nin Sağlık Bakanlığı görevinden alınması ve bu göreve Ünal Üstel’in; Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanığı’na ise Resmiye Canaltay’ın atanması ile ilgili tezkere bilgiye getirildi.
Söz alan UBP Güzelyurt milletvekili Ali Pilli, tüm milletvekillerine teşekkür ederek, Başbakan Ersan Saner’e kendisi hakkındaki açıklamalarına ilişkin soru yöneltti.
Toplumcu Demokrasi Partsii Genel Başkanı Cemal Özyiğit de KKTC’ye gelecek öğrencilerle ilgili ayrıntılı bir paket hazırladıklarını ancak, mevcut durumda bunun dışındaki konuları konuşmak gerektiğini belirtti.
Özyiğit, şaibeli şekilde kurulduğunu savunduğu UBP-DP-YDP hükümetinin halkın sorunlarını, aşıların durumunu düşünmeden hareket ettiğini söyleyerek, hükümeti istifaya çağırdı.
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay da hükümetin krizi yönetmekte sınıfta kaldığını, yapılması gereken şeylerin tersini yaparak, salgın krizine ek olarak siyasi krize de neden olduğunu söyledi.
Hükümetin; kurultay, meclis başkanı seçimi gibi diğer konularla uğraşarak, kriz yönetimi konusunda güven vermediğini, böylesi bir dönemde Sağlık Bakanı’nın görevden alınmasının yersiz olduğunu ve açıklamaların ikna edici olmadığını belirten Özersay, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’yı da üst kurulun kararlarıyla ilgili açıklamaları nedeniyle eleştirdi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da hükümetin son 2 buçuk ayda Bakanlar Kurulu listesinin okunması, Meclis Başkanı seçimi, 2 partinin kurultay hazırlıkları ve 2 bakan değişimiyle icraatlarına devam ettiğini, bunların bir kriz sürecine uygun olmadığını belirterek, hükümeti motivasyon ve konsantrasyon açısından ‘eksik’ olmakla suçladı.
Erhürman, 11 aydan bu yana hükümete iç borçlanma çağrısı yaptıklarını ve harcama planının meclisle paylaşılmasını istediklerini hatırlatarak, bunun faizlerin yüzde 50 oranında az olduğu Nisan – Mayıs 2020’de yapılmış olması gerektiğini, çok geç kalındığını belirtti ve en geç Haziran ayı sonuna kadar erken seçime gidilmesini istedi.
Maliye Bakanı Dursun Oğuz da bütçede açık olduğunu; maliye açısından KKTC’nin en zor dönemlerden birini yaşadığını, maaşları ödemekle ilgili 400 milyon bir bütçe açığı bulunduğunu söyledi.
Merkez Bankası ile konuştuklarını 200 milyon lira alabilmek için anlaştıklarını belirten Oğuz, Çarşamba günü emekliler ve sosyal sigortalıların ödenmesi olacağını, Cuma günü de kamu ve diğer ödemelerin yapılacağını ifade etti.
TC’den 522 milyon liralık bir kaynak geldiğini ve ödemelerin yapıldığını anlatan Oğuz, 2021 protokolü imzalanmadan TC’den yeni para gelmesinin mümkün olmadığını anımsattı.Vergi toplanması konusundaki çalışamaların sürdüğünü, altyapı yatırımının ise eğitim ve turizm sektörleri nedeniyle bir gereksinim olduğunu anlatan Oğuz, bundan sonraki süreçte kısa sürede olabilecek işlere yatırım yapmak gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ise Bulaşıcı hastalıklar yasası çerçevesinde kurulması gereken komitelerin kurulmadığını belirterek, sağlık çalışanlarının büyük bir risk altında yoğun bir şekilde çalıştığını, ancak yasanın gerektiği şekilde çalışılması gerektiği yönünde doğal bir talebi olduğunu söyledi.
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kurulmasıyla ilgili yasanın gerektirdiği diğer komitelerin kurulmadığına işaret ederek, bunların kurulması gerektiğine işaret eden Arıklı açıklanan kararların hangi verilere bakılarak verildiğinin de ortaya konması gerektiğini belirtti.
Arıklı, sorulan soru üzerine, son açıklamalara kadar Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun sadece aldığı kararların kendilerine ulaştığını ancak son toplantıda nedenleriyle birlikte kendilerine sunulduğunu söyledi.
Döviz düştüğü halde ilaç fiyatlarının neden yükseldiği sorusu üzerine Arıklı, konuyla ilgili tüzük çalışmalarının sürdüğünü, bunun soncunda ilaçların denetimli mal kapsamına alınabileceğini kaydetti.