Ermenistan işgalinden kurtarılan Şuşa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması önerildi

0
72
Ermenistan

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, her yıl bir kenti Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan ettiklerini belirterek, Ermenistan işgalinden kurtarılan Azerbaycan’ın Şuşa şehrinin, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması önerisinde bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham AliyevTürk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk KonseyiGenel Sekreteri Baghdad AmreyevUluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOYGenel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ile bir araya geldi.

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda konuşan Aliyev, bir zamanlar işgal altında bulunan bölgelerde Ermenilerce gerçekleştirilen yıkımlardan bahsetti.

Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerin yeniden kurulması işinde sadece dost ülkelerin şirketleriyle iş birliği yapacaklarını belirterek tarihi ve kültürel anıtların restorasyonunda TÜRKSOY’un aktif desteğini beklediğini ifade etti.

Şuşa şehrini ülkenin “kültür başkenti” ilan ettiğini bildiren Aliyev, kentin yeniden kurulmasının ardından doğası, coğrafi konumu, tarihi ve anıtlarıyla sadece Azerbaycan’ın değil tüm bölgenin kültür başkenti olabileceğini belirtti.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, Azerbaycan topraklarının kurtuluşunun sadece Azerbaycan için değil, tüm Türk dünyası için büyük bir zafer olduğunu söyledi.

Amreyev, bu zaferin daima Azerbaycan’ın yanında olan Türk halklarını çok mutlu ettiğini ve gururlandırdığını vurgulayarak Azerbaycan ve Türk dünyasına yeni zaferler diledi.

Dün kurtarılan bölgeleri ziyaret ettiklerini ve neredeyse tamamen yıkılmış yerleşim birimlerini kendi gözleriyle gördüklerini bildiren Amreyev, bundan derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Amreyev, her yıl bir kenti Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan ettiklerini anımsatarak şunları söyledi:

“2022’de Şuşa’nın ‘kültür başkenti’ ilan edilmesini ve orada kültürel etkinlikler yapmayı öneriyoruz. Müsaade ederseniz biz çalışmalara başlayalım ve 2022’de Şuşa’da yaklaşık 20 kültürel etkinlik gerçekleştirelim. O zamana kadar Şuşa’nın yeniden kurularak eski haline dönüşeceğine eminim. Biz her zaman sizin yanınızda olduk ve bundan sonra da olacağız.”

Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerinden olmasının yanı sıra hem bölgeye hakim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ’ın en büyük şehri Hankendi’ye giden yolun üzerinde bulunması nedeniyle stratejik önem taşıyan Şuşa, 8 Mayıs 1992’de Ermenistan güçlerince işgal edilmişti.

Azerbaycan ordusu, Şuşa’yı 8 Kasım 2020’de işgalden kurtarmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz