Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kayseri temasları çerçevesinde Kayseri Üniversitesi’nde “Mavi Vatan’da KKTC’nin Rolü” konulu konferans verdi. Cumhurbaşkanı Tatar’a burada, fahri doktora da verildi. Fahri doktora belgesi, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa tarafından Cumhurbaşkanı Tatar’a takdim edildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta, video gösterimi de yapıldı.
Konferans öncesinde müzik dinletisi de sunuldu. “Gesi Bağları” ve “Mağusa Limanı” türküleri seslendirildi.
Konferansın yapıldığı Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi salonu Türkiye ve KKTC bayraklarıyla donatıldı.
Cumhurbaşkanı Tatar: “Kıbrıs Türk varlığını sürdürme mücadelesini veriyoruz”
Cumhurbaşkanı Tatar konferansta yaptığı konuşmada, ilk olarak sıcak karşılama için teşekkür etti. 2 yıl önceki Kayseri ziyaretini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olarak fahri doktora almasından duyduğu memnuniyeti belirtti.
- Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ve Alparslan Türkeş’in atalarının Kayseri bölgesinden olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı torunları olarak Kıbrıs Türk varlığını sürdürme mücadelesini verdiklerini söyledi.
Osmanlı döneminde ilk olarak Vakıflar İdaresi’nin kurulduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, 307 sene Kıbrıs’ın kesintisiz olarak Osmanlı tarafından yönetildiğini belirtti.
“En acı gün, adanın İngiltere’ye kiralanması”
Kıbrıslı Türklerin tarihinde en acı günün adanın İngiltere’ye kiralanması olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk bayrağının gönderden indirilmesinin bir yıkım olduğunu kaydetti.
Dedesinin de Türk milliyetçisi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, dedesinin hayatında Türkiye’ye gidemese de Ankara radyosunu dinleyerek Türkiye özlemini giderdiğini söyledi.
“Hep Anadolu’ya, Toroslar’a baktık”
“Hep ayakta durmasını bildik, başardık” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, hep Anadolu’ya ve Toroslar’a baktıklarının altını çizdi.
Kıbrıs’ın eski dönemlerde cevher niteliğinde bir ada olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz sömürge yönetiminde Rumların, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak istediğini anlattı. Kıbrıslı Türkleri adadan göç ettirmek için Rum ve Yunanların her şeyi yaptığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, TMT’nin kurulmasıyla Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleye işaret etti.
Lozan Antlaşması’na dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bu çerçevede 1960 antlaşmalarında Türkiye’nin garantör olarak şahitlik ettiğini söyledi.
“Kıbrıs’taki mücadele, sadece Kıbrıs Türk halkının değil Türkiye’nin de mücadelesidir”
Türkiye’nin, Kıbrıs meselesine ağırlığını vermemiş olsaydı, Enosis ve Büyük Yunanistan’ın gerçekleşmiş olacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar; “Kıbrıs’taki mücadele sadece Kıbrıs Türk halkının değil Türkiye’nin de mücadelesidir” dedi.
“Dış güçler sürekli işleri karıştırmaya çalışıyor”
Dış güçlerin Kıbrıs’ta işleri sürekli karıştırmaya çalıştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı’na Kıbrıslı Türklerin evet demesine rağmen, hukuksuzluk yapılarak, Güney Kıbrıs’ın tek başına AB’ye alındığını söyledi.
Kanlı Noel’i ve Kıbrıslı Türklerin köylerden kovulmasını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin direnişinin önemini vurguladı.
Türkiye’nin Kıbrıs’ı hiçbir zaman kendi kaderine bırakmayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ın verdiği mücadeleye dikkat çekti.
27-28 Ocak’ta Kıbrıslı Türklerin İngilizlere karşı ayaklandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bundan 64 yıl önce verilen 8 şehidi hatırlattı. Bu süreçten sonra da Kıbrıs Türkü’nün direnmeye devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Erenköy Direnişi’nde büyük zorluklar içerisinde öğrencilerin mücadele verdiğini söyledi.
“Çok şehitler verildi, acılar yaşandı”
Çok şehitler verildiğini, acılar yaşandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıslı Türklerin özgürlüğüne kavuştuğunu ve bundan sonra Kıbrıs’ta barış ve huzurun teminatının temellerinin atıldığını ifade etti.
“Doğu Akdeniz’deki duruş çok önemli”
Mavi Vatan’da kıta sahanlığı, deniz yetki alanları, münhasır ekonomik bölge kavramlarının çok değerli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bunlara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, hidrokarbon zenginliklere sahip çıkma adına, Doğu Akdeniz’deki duruşun önemine işaret etti.
Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlar kadar egemen olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların Annan Planı’na hayır demesinin ortaklık temelinde bir anlaşmanın olamayacağını ortaya çıkardığını kaydetti.
Kıbrıslı Türklere karşı verilen sözlerin tutulmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, yaşananları “Çifte değil üçlü standart” diye tanımladı.
“Güçlü olan değil haklı olanın güçlü olması” diyerek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar; “Biz, Türkiye’nin desteğiyle varlığımızı sürdürebildik” dedi.
“Biz aktör olamadık, insan yerine konulmadık” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile birlikte mücadele edildiğinde aktör sayıldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, empoze çözümleri kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek yan yana yaşayan iki egemen eşit devlet vurgusu yaptı.
Asrın Projesi ile Türkiye’den KKTC’ye su getirildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar; “Türkiye’nin desteğiyle KKTC ekonomisi bir yere gelmiştir” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, pandemi döneminden sonra KKTC’ye yatırımların artacağını belirtti.
Kıbrıs’ta 60 yıldır yan yana yaşayan iki ayrı devlet olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar; “Tanınma elbette bir gün gelecek. Dünya, bu gerçeğe gözlerini kapayamaz” şeklinde konuştu.
“Bizim için önemli olan milletin bekası ve Kıbrıslı Türkler olarak varlığımızı sürdürebilmek” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Tatar, vizyonlarının daha güçlü bir KKTC olduğunun altını çizdi.
“Ercan’a karşı Maraş önerisini kabul etmemiz mümkün değil”
Kıbrıslı Türklerin, Rumlar kadar egemen ve devlet sahibi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan’a karşı Maraş önerisini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Maraş açılımının iki egemen eşit devlet politikasıyla ilgili olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; 400 bine yakın kişinin, Kapalı Maraş’ı ziyaret ettiğine dikkat çekti.
“Ne münasebet Maraş iade edilecek!..”
“Ne münasebet Maraş iade edilecek” şeklinde vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, bunun egemenlikten fedakarlık olduğunu belirtti. “Kıbrıs meselesinin özü, egemenlik mücadelesidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, devleti daha da kalkındırmak, geliştirmek ve Doğu Akdeniz’deki pozisyonu ve milli çıkarları korumanın bize yakışan olduğunu kaydetti.
23 Ocak’ta yapılan milletvekilliği seçimlerinde kendi siyasetini destekleyen milletvekillerinin sayısının yüzde 65’in üzerinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bunun kendisini mutlu ettiğini söyledi.
“Biz geri adım atamayız” vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, kalıcı, adil, sürdürülebilir, kapsamlı anlaşma için önerilerini paylaştıklarını kaydetti.
“Kıbrıslı Türkler gücünü ve desteğini Türkiye’den almıştır” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, fahri doktora almaktan dolayı duyduğu gururu da paylaştı.
Karamustafa: “Dostluğumuz ve kardeşliğimiz sonsuza dek sürecek”
Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa yaptığı konuşmada, yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanı Tatar’ı Başbakanlığı döneminde üniversitede misafir ettiklerini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Tatar’ı Cumhurbaşkanı sıfatıyla üniversitede bir kez daha ağırlamanın ve beraberinde fahri doktora tevcih edilmesinin büyük mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Karamustafa, davetlerini kırmayarak, kendilerini onurlandırdıklarını için Cumhurbaşkanı Tatar’a şükranlarını sundu.
Karamustafa; “Dost ve kardeş KKTC, bizler için ve milletimiz için son derece önemlidir. Her iki ülkenin dostluğu ve kardeşliği sonsuza dek sürecektir” vurgusu yaptı.
Kurtuluş Karamustafa konuşmasının sonunda, Antarktika’nın en yüksek noktası Vinson Dağı’nın zirvesinde KKTC bayrağını gururla dalgalandıran ve yakın zamanda geçirdiği talihsiz kaza sonucu hayatını kaybeden dağcı Birkan Uzun’u ve bugün doğum günü olan ve yaşasaydı 98 yaşında olacak olan merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş başta olmak üzere KKTC’nin bağımsızlığı ve bekası için hizmeti geçenleri rahmetle andı.