Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dünya su günü nedeniyle Geçitköy Barajı’nda düzenlenen etkinliğe katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, üst düzey askeri yetkililer, bazı belediye başkanları, bürokratlar eşlik etti.
Etkinlikte söz alan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, dünyadaki su kaynaklarından yüzde onluk kısmının tatlı su olarak insanoğlu tarafından kullanılabildiğine işaret ederek, bu yılki dünya su günü ana temasının suyun değeri olduğunu söyledi.
Adada su kaynaklarının kısıtlı olmasının yanısıra Güneyden kuzeye gelen su yolları üzerine konan blokajlarla Rum tarafınca susuz bırakılmanın sıkıntılarının yaşandığını kaydeden Başçeri, su temin projesi ile Türkiye’deki temiz su kaynaklarından KKTC’ye deniz altından su taşımanın başarıldığını ve dünyada bir ilke imza atıldığını anımsattı.
Başçeri, kurum ve kuruluşlara suyun kullanımı ve su kaynaklarının korunmasında önemli görevler düştüğünü belirterek, bireyler olarak da suyun değerini bilerek kullanmamız gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da ülkemizde yıllar öncesinden birçok eski başbakan ve milletvekillerinin Türkiyeden ülkemize su getirilmesi özlemini ve gerekliliğini dillendirdiğini anımsatarak, birçok insanın emeği olan projeyi bu neslin görme şansını yakayabildiğini kaydetti.
Türkiye’den KKKTC’ye su temin projesinin talimatını veren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a teşekkür ve minnetlerini sunan Cumhurbaşkanı Tatar, her yıl 75 milyon metreküp suyun kesintisiz şekilde ülkemize aktarılmasının çok önemli ve dünyada ilk bir proje olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, 2020 Ocak ayında projede meydana gelen arızanın, 6 geminin yan yana, deniz altından robotlarla yaptıkları çalışma ile 6 Ekim 2020’de giderildiğini anımsatarak, projenin başlatıldığı günlerde muhalefet edenlerin arıza sonrasında su nerede diye feryat ettiğini anlattı.
Türkiye’deki Dragon çayında Alaköprü Barajının oluşması ve yavruvatana su getirilmesi için 3 köyün tahliye edildiğine dikkati çeken Tatar, yerlerinden olan buradaki halkın bu projeyi desteklenmesinin Anadolu ile aramızdaki güçlü, köklü ve duygusal bağların göstergesi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, su temin projesinin hayat bulmasının KKTC’nin gelişmesi için de çok önemli olduğunu belirterek, bunun yanısıra çalışmaları devam eden tünel projesi ile de suyun Güzelyurt ovasına ulaştırılacağını, böylece yerel kaynaklardaki tuzlanmanın azalacağını, narenciyenin gelişeceğini ve toprakların bir kez daha bereketle buluşacağını ifade etti.
Tatar, Türkiye’den KKTC’ye su temin projesinin hayat bulmasının KKTC’nin geleceği için çok önemli ve gelecek nesiller için umut kaynağı olduğuna vurgu yaparak, ileride kalıcı ve adil bir anlaşma olabilmesi durumunda bu suyu Rum tarafıyla tüm Kıbrıs’ın faydasına paylaşabileceklerini söyledi.
Tatar, ‘ Biz her zaman Türkiye ile yaptığımız istişarelerde bu suyu tüm Kıbrıs’ın faydasına Rum tarafı ile paylaşabileceğimizi ifade ettik.tabi ki Rumlardan bir yanıt alamadık. Cumhurbaşkanı olarak buradan bunu bir kez daha ifade ediyorum’ diyerek, projenin hayata geçmesinde ve yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Buradaki etkinliğin ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve beraberindekiler Çamlıbeldeki Devlet Su İşleri Arıtma Tesisi’ni ziyaret etti.
Tatar, burada sistemin işleyişi ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.