Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, “Yanlış yapan, görevini istismar eden, kendi siyasi görüşümüzden olsa da hukuksal olarak cezasını alacak.” dedi.
Cumhuriyet Meclisi genel kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki birleşim 18 Mart Pazartesi saat 10.00’da olacak.
Çavuş
CTP Milletvekili Sami Özuslu’nun konuşmasından sonra kürsüye çıkan Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş çıktı.
Eğitim üzerine konuşan Özuslu’nun sorularını Milli Eğitim Bakanının yanıtlayabileceğini kaydeden Çavuş, “ ‘Hükümetin puanı sıfırdır’ ifadesini cevaplamamak ayıp olurdu….” dedi.
Genelleme yapmayı doğru bulmadığını, bireysel hataların puanları sıfırlayamayacağını kaydeden Çavuş, “Tüm kurumları denetleyen ve yeniden ayağa kaldıran bizim hükümetimizdir” diye konuştu.
Tarım Bakanı Çavuş, yükseköğretimde yaşananlarla ilgili denetimlerin ve soruşturmaların sürdüğünü ifade ederek, bu konunun ısrarla gündemde tutulmasının diğer üniversitelere de zarar verdiğini söyledi.
“Hükümet bu konudaki tavrını ilk günden belirledi ”diyen Çavuş, “Yanlış yapan, görevini istismar eden, kendi siyasi görüşümüzden olsa da hukuksal olarak cezasını alacak” şeklinde konuştu.
Meclis’te YÖDAK’la ilgili komite kurulmasına onay verdiklerini de anımsatan Çavuş, “Yaşananları hükümete, hükümetlere mal etmek doğru değil. Eğitimin kalitesini önemsiyoruz ve bu ülkede çok kaliteli üniversiteleriniz var….” diye konuştu.
Özuslu
Yeniden söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu, “Eğitim odaklı konuştum, sapla saman karışmasın…” dedi.
Tarım Bakanı Çavuş’un denetim konusuna içerlendiğini söyleyen Özuslu, taze baklanın, domatesin ve bezelyenin fiyatına işaret ederek, bu alanlarda da denetim olmadığını söyledi.
Herhangi bir soruşturmayla ilgili, “Şu ya da bu suçludur” demediğini, kararı mahkemenin vereceğini belirten Özuslu, eğitim sektörü konuşulacaksa yükseköğretim kurumlarında insanların kaç paraya çalıştırıldığının da konuşulması gerektiğini ifade etti.
Doktoralı insanların asgari ücret üzerinden ödendiğini herkesin bildiğini söyleyen Özuslu, “Bunlar denetim konusu değil mi? Bazı kurumlar devletten büyük mü? Denetim yoktur, bunu kabul edeceğiz. Hepimiz kabahatliyiz ama hükümette olan sizsiniz, denetlemek zorunda olan sizsiniz, fiyatı da, kaçakçılığı da, kaçak gelen öğrenciyi de yatırılmayan primi de düşük ödenen ücreti de siz denetleyeceksiniz… Üniversitede hocalarımıza layık görülen maaş 20 bin TL ise dükkanı kapatıp gidelim” diye konuştu.
Çavuş
Yerinden söz alan Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, Özuslu’nun denetim konusundaki eleştirilerini yanıtladı.
Veteriner Dairesi’nin her ay minimum 240 denetim yaptığını kaydeden Çavuş, Tarım Dairesi’nin ilk kez bu ay 306 denetim yaptığını belirtti.
Tarım Bakanı Çavuş, “Bana göre ette de esas denetleyici halktır. Bugün Lefkoşa’da, 500 TL’ye et olduğunu, 400 TL’ye kıyma olduğunu biliyoruz” dedi.
Hava koşullarının henüz verimli bir noktaya gelmediğini de söyleyen Çavuş, işaret edilen sebze fiyatlarının bundan kaynaklandığını ifade etti.
Uluçay
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da “Çarşı, ekonomi ve siyaset” konulu güncel konuşmasında, Türkiye’de 2 aylık enflasyon oranının yüzde 11.53, KKTC’de ise 8.60 olduğunu söyledi. Uluçay, her iki ülkede de en fazla artışın gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda yaşandığına işaret etti.
Uluçay, 2019’da KKTC’de enflasyon oranının yüzde 11.66, Türkiye’de 11.84, 2020’de KKTC’de yüzde 15 03, Türkiye’de 14,6, 2021’de KKTC’de yüzde 46.09, Türkiye’de 36.08, 2022’de KKTC’de yüzde 94.51, Türkiye’de yüzde 64.27 ve 2023’de KKTC’de yüzde 81.22, Türkiye’de 61.53 olduğunu söyledi.
Uluçay, özellikle 2021, 2022 ve 2023’te her iki ülkenin enflasyon oranının arttığını ve farklılaştığını belirtti.
Uluçay, “KKTC’de insanların satın alma gücü her geçen gün aşağıya gidiyor. Hayat pahalılığı ve enflasyon sarmalı bizi derinden etkiliyor. Ülkenin bu sarmaldan kurtulabilmesi için çalışmalara aynı şekilde değil, farklı odaklarla devam etmeliyiz” dedi.
Uluçay, Güney Kıbrıs’ta yapılan bir çalışmaya işaret ederek, et fiyatlarında yüzde 7,8’lik, sebze ve meyve fiyatlarında yaklaşık yüzde 25’lik düşüş olduğunu söyleyerek “Bizim ülkemizde böyle tespitler yok” dedi.
Teberrüken Uluçay, Güney Kıbrıs’ta yapılan bir ankete de dikkat çekerek, “ülkenin en büyük sorunun” enflasyon ve pahalılık olarak ifade edildiğin, ön plana çıkarılan sorunların adayı bütün olarak etkilediğini söyledi.
Kıbrıs konusunda da konuşan Uluçay, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın “geleceğe bakalım” ve “Kıbrıs sorununa değil Kıbrıs konusuna bakalım” mesajlarını değerli bulduğunu söyledi.
Uluçay, “Sayın Holguin’in bu girişimi fırsata dönüştürülebilir. Bu süreçlere canı gönülden destek vermekte fayda var” dedi.
Konuşmaların ardından Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı.