Naimoğulları: 5 Bin hayvancı tescille heyecan duydu

0
173
Naimoğ

Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Niyazi Kızılyürek, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret ederek Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi.
Kızılyürek’in çalışma ofisinden verilen bilgiye göre, hellimin coğrafi tescili ile ilgili bilgi veren Kızılyürek, hayvan üreticilerinin sorularını da yanıtladı.

Hellimin tescili ile Yeşilhat Tüzüğü’ndeki değişikliğin eşzamanlı olmasının önemli olduğunu, bunun için Avrupa Komisyonu’nun ciddi çaba harcadığını anlatan Kızılyürek, tescilin Ekim ayında uygulamaya gireceğini, bu tarihe kadar hazırlıklarını tamamlayan üreticinin pazara Kıbrıslı Rum üretici ile birlikte girme şansı olduğunu söyledi.
“Yeşil Hat Tüzüğü’nde yaşanan sorunların farkındayız” diyen Kızılyürek, Komisyon’a bu konuda bir soru önergesi sunduğunu ve bu konunun takipçisi olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirtti.
Kızılyürek sözlerine şöyle devam etti:
“Hellim konusunda Yeşil Hat Ticareti açısından herhangi bir sıkıntı yaşandığı durumda bunu çözmek için gerekli girişimlerde bulunacağım, sizi temin ederim. Sorunlar çıkabilir, çıkacaktır da, biz bu sorunlara karşı hazırlıklı olacağız ve çözüm üretmek için iyi niyetle çalışacağız. Ayrıca, AB yasalarının uygulanmasını sağlamak Komisyonun görevidir. Terslik olursa, Komisyona başvurabiliriz.
Kıbrıslı üreticinin önünde büyük bir fırsat penceresi açılmıştır, Yeşil Hattın her iki tarafındaki üreticiler bu fırsatı birlikte değerlendirerek daha çok kazanabilirler. 450 milyon kişilik bir pazar hepimize yeterlidir. Hellim Kıbrıs coğrafyasının ürünüdür, yüksek standartta üreteceğimiz ürünümüzü birlikte pazarlayabilir, doğru pazarlama stratejileri kullanarak hellimi Avrupa Pazarı’nda özel bir statüde konumlandırabiliriz. Üretici kooperatifleri kuralım, hellimi iki dilde, birlikte pazarlayalım, iş birliği yaparak Kıbrıslılar olarak beraber kazanalım.”

Hellimin içerisinde yer alması gereken küçükbaş hayvan sütü oranının güneyde de sıkıntılı olduğunu, üreticilerin bir araya gelerek hareket etmesi durumunda 2024’te sona erecek geçiş süresini uzatabilmeleri yönünde umutlu olduğunu belirten Kızılyürek, “Zaman karşıtlık değil iş birliği zamanıdır” ifadelerini kullandı.
Kıbrıslı Türk üreticinin Türkiye ve Orta Doğu pazarına yine aynı koşullarda hellim satmaya devam edeceğinin altını çizen AP Üyesi Kızılyürek, “Tescile uygun üretilecek, hijyen koşulları Avrupa Pazarı standartlarında olan hellimi Avrupa’ya satmak için hazırlıklar devam ederken, şu anda faaliyet gösterdiğimiz pazarlara satış yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Kızılyürek, “Pazara girmeye hazır üretici Yeşil Hat üzerinden Avrupa’ya direkt satış yapabilecek, bu pazara girmek istemeyen üretici ise mevcut ticaretine aynı şekilde devam edecektir. Bu standartlar AB Pazarı için geçerlidir. Standarda uyan ürününüzü AB Pazarı’na satarsınız, uymayanı aynı pazarlara satmaya devam edersiniz, bu noktada herhangi bir sıkıntı yoktur.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, Niyazi Kızılyürek’le görüşmelerinde yaptığı konuşmada süreci değerlendirerek, bu sektörden 60-70 bin kişinin ekmek yediğine ve hellimin ihracat noktasında büyük önem taşıdığına değindi.
Naimoğulları süt pazarlamasında çekilen sıkıntılara değinerek, sütün bu sezon artışa geçtiğini ve 520 ton civarında süt üretimi yapıldığını kaydetti. Bunun 30 -40 bin tonunun küçükbaş sütten oluştuğunu söyledi.
Nitelikli pazarın olmadığına değinen Naimoğulları, hellimin tescili konusu kendileri açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Ülkedeki 5 bin hayvancının tescilin onaylanması ile birlikte heyecan duyduğunu söyleyen Naimoğulları, bu konuda da birçok soru işareti olduğunu ve hayvancıların bu konuda bazı endişeleri olduğunu kaydetti.

Güney Kıbrıs’ın da tescil konusunda bazı endişeleri olduğunun da altını çizen Naimoğulları, her iki tarafın da bu konuda ciddi sıkıntıları olduğunu söyledi. Bundan sonraki sürecin nasıl olacağını bilmediklerini ifade eden Naimoğulları, en büyük sıkıntılarının hayvan hastalıkları konusu ve küçükbaş sütünün yetersizliği olduğunu ve bu konuda yüzde 90 küçükbaş hayvan ve yüzde 70 üzerinde büyükbaş hayvanın ari olduğunu belirterek, bir iki yıl içerisinde ari çiftliklerimizin sütünü kullanarak tescilde başarı sağlanabileceğini ifade etti.
Naimoğulları, bunun yanında küçükbaş sütünün artırılması konusunun bir devlet politikası olması gerektiğine vurgu yaparak, Avrupa Birliği’nin kuzeydeki üreticileri destekleyecek ciddi mali destekte bulunması gerektiğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz