Oğuz: Hayat pahalılığı gereklilikten durduruldu

0
99
Oğuz

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun toplantısında gündem Hayat Pahalılığının 4 ay süreyle dondurulmasına ilişkin kararname, ekonomik durum ve koronaviürs pandemisiyle mücadele oldu.
Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, pandeminin alınan tedbirlerle kontrol altına alınmaya çalışılmasına rağmen tüm hızıyla devam ettiğini savundu.
Aşılama konusunda da sıkıntılar yaşandığını belirterek son durumla ilgili bilgi talep eden Özyiğit, fiyatlar katlanırken, hükümetin hayat pahalılığı ödeneğini dondurulmasına yönelik aldığı kararı eleştirdi.
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay da hayat pahalılığı ödeneğinin durdurulması kararının hem usul hem de içerik bakımından hatalı olduğunu ifade ederek, usul olarak izlenen yolun yargıya takılacağı görüşünü belirtti.

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandığını ifade eden Özersay, bu durumda hayat pahalılığı (HP) ödeneğinin durdurulma kararının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da , Hükümetin aldığı hayat pahalılığı ödeneğinin durdurulma kararının hukuken de, sosyal olarak da, ekonomik olarak da yanlış olduğunu söyledi.
“Daralmış olan ekonomi daha da daralacak” diyen Erhürman, Türkiye’den kaynak gelecek mi, gelmeyecek mi?”diye de sordu.
Maliye Bakanı Dursun Oğuz da, Genel Kurula hitap ederek, soruları yanıtladı, hazinenin üç aylık gelir gider tablosunu paylaştı.

Dursun Oğuz, hayat pahalılığının geçmişte de durdurulduğunu ve gereklilikten kaynaklandığını söyledi.
Oğuz , Temmuz ayından itibaren hayat pahalılığını vermeye devam edeceklerini, ancak KKTC olarak da tasarruf yapmak zorunda olduklarını söyledi.
Maliye Bakanı Oğuz, Hayat Pahalılığının dondurulması ile elde edilecek tasarrufun özel sektör yerel istihdam destek fonu, elektrik gibi maliyenin çeşitli yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için kullanılacağını belirtti.
Oğuz, ekonomik protokolüne ilişkin sorulara da yanıt verdi.
Oğuz, “Kısa sürede protokol işlemeye başlayacak diye umuyoruz. Ekonomik Protokol ile ilgili son onayı bekliyoruz” dedi

Başbakan Ersan Saner de Meclis kürsüsünden eleştirileri yanıtladı.
Elektronik bileklik uygulaması ile gerekli anlaşmanın bu hafta imzalanacağı bilgisini veren Saner, bu uygulamanın hem ekonomik anlamda artı getireceğine hem de bulaşın kontrole alınmasında fayda sağlayacağına olan inancını dile getirdi.
Saner, bugüne kadar 10 bin öğrencinin Kuzey Kıbrıs’a geldiğini aktararak, bunun da daralan ekonomideki önemine işaret etti.

Başbakan Ersan Saner Pandemi ile mücadeleye de değindi. Saner, “Bizim bu süreci çok iyi yönettiğimize inanıyorum ki rakamsal olarak diğer ülkelere göre çok iyi durumda olduğumuz da bir realite” dedi.
Saner, Hayat pahalılığı ödeneğinin durdurulmasına ilişkin eleştirileri de yanıtladı.
Saner, Nisan ayından itibaren yılın ilk üç ayında kesilen hayat pahalılığının ödeneceğini, dört ay için durdurulan hayat pahalılığının ödenmesi için de yıl içinde gereken kararın alınacağını düşündüğünü belirtti.
Saner, “Şikayetçi olmak çok kolaydır. Önemli olan icraat ortaya koymaktır” dedi.
Bu haftalarda Türkiye’den 40 bin doz aşı beklediklerini aktaran Başbakan Saner, aşıların geliş tarihi ile ilgili bir taahhüt olduğunu ancak herhangi bir aksilik ihtimaline karşı bu tarihi şu an açıklamak istemediğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz