Arıklı: Aşı dolaylı değil doğrudan gelmeli

0
18
Arıklı

    Erhan Arıklı, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

 Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, dün açıklanan ekonomik paketteki işveren prim desteğinin kademeler halinde azaltılmasına gösterilen tepkiyi dikkate aldıklarını belirterek, ilgili maddenin bugünkü bakanlar kurulunda görüşüldüğünü ve düzenleme yapıldığını Başbakanın konuyla ilgili açıklama yapacağını vurguladı.

    Arıklı, kapalı işletmelerin çekleriyle ilgili kolaylık yapmayı düşündüklerini ve bununla ilgili çalışmalar başlatılacağını söyledi.

    Erhan Arıklı, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“İşveren prim desteğinde düzenleme yapılacak”

   “Geçen sene alınan kararla bir yıl boyunca ödenmesi taahhüt edilen yüzde 11 işveren prim destek ödemesinin neden son destek paketinde yüzde 50 ve yüzde 70 azaltıldığı,  neden var olan desteği azalttıkları” yönündeki soruyu yanıtlayan Erhan Arıklı, bu konuda Bakanlar Kurulu’nun bir düzeltme yapacağını söyledi. 

     Arıklı, dün açıklanan paketteki işveren prim desteğiyle ilgili maddenin bugünkü bakanlar kurulunda görüşüldüğünü ve düzenleme yapıldığını, Başbakanın konuyla ilgili açıklama yapacağı bilgisini verdi.

“Çek meselesinde alanı ve vereni düşünmek lazım”

    Kesilen çeklerin ötelenmesinin suistimale neden olduğuna işaret eden Arıklı, “Çek meselesinde alanı ve vereni düşünmek lazım. Çek ötelenince diğer kesim mağdur olur. Bu işler suistimale açık özellikle iş yapan marketler ödeme yapmıyor. Kapalı işletmeler için kolaylık düşünülüyor çalışmalar yapılacak” dedi.

“Güney Kıbrıs ile geçişlerin olmaması olumsuz etkiledi”

   KKTC’de ekonominin dıştan gelenlere hizmet eden yükseköğrenime ve turizme dayalı olduğunu dile getiren Arıklı, Güney Kıbrıs ile de geçişlerin olmamasının ticareti olumsuz etkilediğini kaydetti.

“Aşı dolaylı değil doğrudan gelmeli”

   Aşının ülkeye dolaylı değil doğrudan gelmesi gerektiğine dikkat çeken Arıklı, bu konuda ekonomik örgütlerin de katkısıyla bir çalışma başlatıldığını söyledi. Erhan Arıklı, “Tamamen aşılanırsak bu virüsün üstesinden geliriz. Aşılana dek virüsle yaşamayı kendimizi korumayı ve sağlık alt yapısını güçlendirmek lazım” diye konuştu.

“Aşılar devletten devlete 3 dolar”

   Çin’de üretilen aşıyla ilgili 20 firmaya satış izni verildiğini ifade eden Arıklı, “Aşılar karaborsaya düştü. Türkiye aşıları inceledikten sonra kullanıyor. Devletten devlete 3 dolar, firmalardan alınırsa 20 dolar. Bu aşıları getirtebilirsek eczanelerde satışa sunarız. Özel sektör bu konuda girişim başlattı” dedi.

“Kapanmayla ilgili ikna edici veriler sunulmalı”

  Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi altındaki komitelerin çalışmadığından bahseden Arıklı, “Üst komiteye veriler gelmiyor, doktor önsezileriyle kararlar alıyorlar. Bakanlar Kuruluna kapanmayla ilgili ikna edici veriler sunulmalı” dedi.

“Paniğe yol açacak bir durum yok”

   Dünyada kapanma ile ilgili Virüs bulaştırma katsayısı oranının 3 iken bizim 1.5 olduğunda kapandığımızı belirten Arıklı, “Paniğe yol açacak bir durum yok. Daha kötüye gitmememiz için öneriler yapılıyor. Kapanırken ekonomide düşünülmeli” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz